Gebr. de Ronde in het nieuws

27 februari 2019 - Gebr. de Ronde heeft een nieuw project aangenomen in de Gemeente Utrechtse Heuvelrug. Het gaat om de herinrichting van de Koenestraat in Amerongen. Aan de Koenestraat worden nieuwe verkeersplateau's aangelegd op de kruisingen. Deze plateau's worden voorzien van een nieuw afwateringssysteem. Ook worden de trottoirs onder handen genomen. Op de hoeken van de trottoirs zullen de banden verhoogd worden, zodat de voetgangers minder last zullen hebben van fietsers op het voetpad.

Zie onderstaand bericht in Nieuwsblad de Kaap, geschreven door Wilco Willemse.

Op de foto: Wethouder Gerrit Boonzaaijer (links) en projectleider Kees van Zutphen buigen zich over de plannen voor de Koenestraat.

 

Koenestraat eindelijk op de schop

25-02-2019, 06:23 | Van de redactie

AMERONGEN De verkeerssituatie op de Koenestraat is al jarenlang onderwerp van gesprek. Nu gaat er dan eindelijk een start gemaakt worden aan de herinrichting er van. Dit alles om de verkeersstroom te optimaliseren. De werkzaamheden starten op 11 maart en de week er voor, op maandag 4 maart, nodigt de gemeente belangstellenden uit voor een inloopmiddag.

De Koenestraat is een drukke straat in Amerongen. De supermarkt van het dorp ligt aan deze weg en dat brengt de nodige drukte met zich mee. Niet alleen van winkelend publiek, maar ook van de bevoorrading. En ook doorgaand verkeer richting Overberg en Scherpenzeel en vice versa gebruikt deze straat.

Daar komt bij dat de Koenestraat onderaan de Amerongse Berg ligt, een waar walhalla voor wielrenners, toerrijders en moutainbikers, zodat er bij mooi weer ook veel fietsers op de weg zijn. Al die verkeersstromen samen zorgen voor grote drukte en daar is de huidige inrichting niet op berekend.

PARTICIPATIE 
De afgelopen jaren is de gemeente met verschillende inspraakrondes in gesprek geweest met omwonenden, winkeliers en andere belanghebbenden. Verantwoordelijk wethouder is Gerrit Boonzaaijer: ,,Dit project ligt er al een tijdje en heb ik afgelopen jaar overgenomen van de vorige wethouder. Dat er iets moest gebeuren, was duidelijk. En participatie werkt in dit soort projecten prima. Ik denk dat we in samenspraak met de belanghebbenden een mooi plan hebben liggen wat nog voor de zomervakantie afgerond wordt."

SJEZEN
De vraag vanuit omwonenden om een veiliger Koenestraat was helder. Boonzaaijer: ,,Met grote drukte ontstonden onveilige situaties. Zo is er bekend dat fietsers het liefst zo min mogelijk snelheid verliezen als ze 'bergaf' sjezen. Om overig verkeer op de weg te mijden, wordt dan de stoep gebruikt. Wandelaars op die stoep hebben daar veel overlast van. In de nieuwe situatie worden de stoepbanden opgetrokken op de hoeken, waardoor fietsers veel minder makkelijk de stoep op kunnen. Dat moet bijdragen aan een veiliger gevoel van aanwonenden en wandelaars."

VIER-ZES WEKEN 
Het eerst wordt de kruising Jan van Zutphenweg/Holleweg aangepakt, daar waar de Bergweg over gaat in de Koenestraat. Projectleider vanuit de gemeente is Kees van Zutphen: ,,De werkzaamheden daar duren vier tot zes weken, doorgaand verkeer naar Overberg is dan vanuit Amerongen niet mogelijk via de Bergweg. We beginnen daar expres als eerst, zodat de weg weer open kan voor het toeristisch seizoen van start gaat. We kijken nog wel naar de mogelijkheid om voor fietsers een doorgang te maken."

REGENWATERPROOF
Samen met de herinrichting worden ook aanpassingen gedaan voor het project 'Amerongen Regenwaterproof'. Van Zutphen: ,,Tegelijkertijd met de aanleg van nieuwe verkeersplateaus, wordt er een nieuw afwateringssysteem gemaakt. Bij deze kruising komt veel regenwater vanaf de berg Amerongen in en daarom leggen we daar opvangputten en infiltratiebuizen. Dat doen we bij elk kruispunt wat we het komende halfjaar aanpakken."

INFORMATIE 
De gemeente nodigt alle inwoners van Amerongen en Overberg uit voor de inloopmiddag op maandag 4 maart, van 16.00 tot 19.00 in Allemanswaard. Daar zijn de wethouder en projectleider ook aanwezig om tekst en uitleg te geven, samen met de aannemer van het project, Gebr. De Ronde uit Beusichem.