Japanse Duizendknoop

16 september 2019 - De Japanse Duizendknoop komt oorspronkelijk uit Azië. De plant is begin 1800 naar Europa gekomen. Volgens de Wageningen University and Research heeft de soort zich vanuit de Hortus in Leiden verspreid over Nederland en de rest van Europa en komt de soort tegenwoordig in vrijwel heel Nederland voor.
 
De Japanse Duizendknoop bloeit tussen augustus en september, witte pluimvormige bloemen en heeft dikke wortelstokken die tot een diepte van 3 meter kunnen groeien. De plant bestaat uit rechtopstaande holle stengels die opgebouwd zijn uit compartimenten, een beetje vergelijkbaar met bamboe. De stengels zijn vaak blauwgroen of roodachtig van kleur. De plant kan wel een paar meter hoog worden en wordt als zeer schadelijk gezien. Dit komt omdat de plant inheemse planten verdringt en omdat de plant in staat is om door hele kleine kiertjes of scheurtjes heen te groeien, waardoor de plant gebouwen en wegen flink kan beschadigen.
 
De laatste tijd is de plant veelvuldig in het nieuws geweest, onder andere omdat de bestrijding van de plant erg intensief en duur is. Vakblad Stad + Groen heeft onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om de plant of delen van de plant te kopen. Hieruit komt naar voren dat de stengels van de plant nog steeds bij diverse tuincentra en bloemisten te koop zijn. Het vakblad noemt het “dweilen met de kraan open”, want zoals in hun artikel te lezen is, geeft een ecoloog aan dat dat delen van de wortelstok kunnen uitgroeien tot nieuwe planten. Zij pleiten daarom niet alleen om bestrijding van de plant, maar ook om voorlichting.
 
Verspreiding van de plant gaat namelijk erg makkelijk; een heel klein stukje van de wortels of stengel kan alweer uitgroeien tot een nieuwe plant. Om de plant te bestrijden is het belangrijk dat deze verspreiding voorkomen wordt. Dit kan bijvoorbeeld door het verwijderen van de plant en het deponeren van het afval bij het restafval. Voor inwoners van de gemeente Utrechtse Heuvelrug geldt dat wanneer de gemeente hun grof snoeiafval komt ophalen, ze verspreiding kunnen voorkomen door geen Duizendknoop aan te bieden en de afval niet in de buurt van de plant aan te bieden.
 
Heeft u naar aanleiding hiervan nog vragen? Neem dan contact met ons op Wij zijn bereikbaar via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0345 501770.