Nieuwe website gebr de ronde

Begin maart is het eerste persbericht vanuit de werkgroep Het Elisabeth Weeshuis en de Gemeente Culemborg naar buiten gebracht met betrekking tot het Bouwteam ‘Vierheemskinderstraatje’ waarin wij deelnemen. Hieronder kunt u het persbericht lezen:

Vierheemskinderstraatje verandert in kunstwerk
Culemborg, 2 maart 2022 – Dankzij de steun van het College van B&W en de Gemeenteraad zien het Elisabeth Weeshuis Museum en vele Culemborgers een wens vervuld: het Vierheemskinderstraatje ondergaat in 2022 een metamorfose. Van een rommelig, anoniem straatje wordt het een kunstwerk waar jong en oud een bijzondere ervaring kunnen ondergaan.

Het Vierheemskinderstraatje is voor de meeste Culemborgers bekend terrein. Een snelle doorsteek van de Markt naar de Herenstraat en terug. Toeristen komen minder snel in de verleiding om erdoorheen te lopen. Dat gaat nu veranderen.

Het Elisabeth Weeshuis Museum nam het initiatief om het straatje onder handen te nemen. Samen met een brede groep van geïnteresseerden, deskundigen, bewoners, pandeigenaren en mensen van de Gemeente is gewerkt aan een plan. Bouke Groen is geselecteerd om zijn ontwerp voor het kunstwerk ‘Goudklank’ uit te voeren. Een uitgebreide test in het straatje en gesprekken met direct betrokkenen hebben de laatste aanpassingen opgeleverd.  Nu de Gemeente heeft ingestemd en de financiering rond is, kunnen de plannen worden uitgevoerd.

Het kunstwerk ‘Goudklank’ bestaat uit een nieuwe bestrating met een gouden, hoekige lijn. De lijn loopt als een breuk door het straatje en verbindt de verschillende gebouwen en bouwstijlen. Dit verwijst naar de Japanse Kintsugi methode, die niets verhult en juist breuklijnen accentueert en zo de geschiedenis van een voorwerp of plek toont. De lijn licht ‘s avonds op door lampen boven de straat. Op meerdere plekken kun je op een gouden tegel stilstaan, waarna je gezang hoort. Je luistert naar een unieke compositie, gezongen door een Culemborgs jeugdkoor onder begeleiding van dirigent Anniecke van Delft. Als de muziek stopt, voel je je een beetje betoverd. Na het luisteren wandel je verder door Culemborg, dat ineens anders oogt.

Najaar 2022
De ontwikkeling van de plannen heeft kunnen plaatsvinden dankzij financiële steun van de Provincie Gelderland, de Gemeente Culemborg en het Cultuurfonds Culemborg. Het straatje is in het najaar van 2022 in z’n nieuwe  glorie te bewonderen.

Gerelateerde berichten

  • 20210038 CO2 RGB NL Logo 150dpi

Voortgang CO2 prestatieladder

27 februari 2024 - Ook aan het begin van 2024 hebben we de stand van zaken opgemaakt ten aanzien van de CO2 prestatieladder. We hebben gekeken naar hoe groot onze uitstoot in 2023 was, welke

Voortgang investeringen 2023

19 september 2023 – In het eerste halfjaar van 2023 hebben we weer diverse investeringen gedaan, zoals de elektrische shovel. Daarnaast hebben we een volledig elektrische servicewagen aangeschaft. Deze Citroën ë-Jumpy, geleverd door Garage Knobbout

  • Nieuwe website gebr de ronde

Herinrichting Het Jach en Het Hof

17 november 2023 - Goed nieuws! Vanochtend is de rijbaan, welke afgelopen week nog te nat was, getest. De rijbaan is sterk genoeg bevonden en deze zal dus ook vandaag vanaf 16.00 uur worden opengesteld