Unieke vondst in Beusichem

8 juli 2019 - Begin 1900 werd een tramlijn tussen Tiel - Buren - Culemborg ingewijd. Na enkele jaren werd deze lijn ook weer gesloten, waarna het straatbeeld weer teruggebracht werd in de oorspronkelijke staat. Ruim 100 jaar na het sluiten van de stoomtrein Tiel - Buren - Culemborg is een unieke vondst gedaan; een deel van de rails werd in een tuin in Beusichem gevonden. Met deze vondst is weer een stukje geschiedenis zichtbaar geworden.
 
Zoals in onderstaand krantenartikel is te lezen hebben wij in de afgelopen jaren op verschillende locaties de tramrails ‘teruggebracht’ door gekleurde stenen in het straatwerk aan te brengen, waar de tram vroeger liep. U kunt dit zien aan de Smalriemseweg te Beusichem, de Havendijk te Culemborg en de Buitenhuizenpoort te Buren.

We zijn er trots op dat we een bijdrage hebben mogen leveren aan het zichtbaar worden van dit stukje historie.
 
Onderstaande foto is het artikel dat in de Culemborgse Courant op 10 april 2019 is geplaatst. Tekst en foto door dhr. R. van de Velde.
 
 
 
 
Onderstaand foto's van 

Nieuw materieel Toro 4000D

25 april 2019 - Het maaiseizoen begint weer, waardoor wij ook dit jaar weer geïnvesteerd hebben in nieuw materieel.
 
Een voorbeeld van nieuw materieel is een nieuwe Toro 4000D. Dit is een gazonmaaier welke voldoet aan de voorschriften van Tier 4 Final en heeft een dieselpartikelfilter (ook wel roetfilter genoemd). Roetfilters vangen grote delen van de schadelijke roetdeeltjes op die uit dieselmotoren komen. Deze deeltjes ontstaan door de onvolledige verbranding van de diesel. Het filter houdt de deeltjes tegen en laat deze met regelmaat verbranden. Hierdoor zijn de uitlaatgassen van deze machine een stuk schoner dan van de meeste machines zonder dit systeem.
 
We hopen weer op een mooi maaiseizoen!
 
IMG-20190418-WA0007d

Hercertificatie CO2-prestatieladder niveau 5

18-04-2019 Eind maart heeft de hercertificatie-audit plaatsgevonden voor de CO2-prestatieladder niveau 5. Met trots kunnen wij melden dat wij met goed gevolg deze audit hebben afgerond. Hiermee hebben wij onze certificaat op niveau 5 verlengd!
                                                                                                                                              
 
Naar aanleiding van de audit zijn een aantal verbeterpuntjes voorgesteld, waaronder het beschrijven van ons beleid op de website. Deze was nu vrij summier beschreven en stond in stukjes verspreid op de website. Dit is direct aangepast, waardoor deze ons beleid onder het kopje MVO terug te vinden is.
 
Vorige week maandag was de start van een nieuw kwartaal, waardoor we de uitstootcijfers van het eerste kwartaal in kaart hebben gebracht. In onderstaand overzicht zijn de gegevens over kwartaal 1, 2019 te vinden.
De totale uitstoot in deze periode betrof 87,34 ton CO2. In vergelijking met vorig jaar is dit een daling ruim 14 ton CO2! We hopen dat we deze trend de komende kwartalen door kunnen zetten.
 
Naamloos

Verkeersmaatregelen Koenestraat te Amerongen

16 april 2019 - Begin april zijn wij voor de gemeente Utrechtse Heuvelrug begonnen met het project "Verkeersmaatregelen Koenestraat te Amerongen". In Amerongen is veel overlast van water, onder andere door regenwater dat van de berg naar beneden stroomt. Verhelpen van deze wateroverlast en het verbeteren van verkeersmaatregelen wordt in dit project gecombineerd uitgevoerd.
 
In de eerste fase is het stuk tussen de Bergweg, Jan van Zutphenweg, Koenestraat en Holleweg aangepakt. Zoals op onderstaande foto's is te zien, zijn diverse infiltratieputten aangebracht onder de rijbaan. In deze putten wordt het regenwater opgevangen en opgeslagen, waarna het langzaam aan de bodem wordt afgegeven. Doordat het regenwater niet in het riool wordt opgevangen wordt voorkomen dat de rioleringen overstromen.
 
De eerste fase is afgelopen vrijdag afgerond en direct in gebruik genomen voor de wielerronde Veenendaal-Veenendaal, zoals ook op één van onderstaande foto's te zien.
 
Koenestraat Fase 1 - 1  Koenestraat Fase 1 - 2  Koenestraat Fase 1 - 3
 
Koenestraat Fase 1 - 4  Koenestraat Fase 1 - 5  Koenestraat Fase 1 - 6

Alle geplaatste foto's zijn gemaakt door dhr. M.C. Keur in opdracht van de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Gebr. de Ronde in het nieuws

27 februari 2019 - Gebr. de Ronde heeft een nieuw project aangenomen in de Gemeente Utrechtse Heuvelrug. Het gaat om de herinrichting van de Koenestraat in Amerongen. Aan de Koenestraat worden nieuwe verkeersplateau's aangelegd op de kruisingen. Deze plateau's worden voorzien van een nieuw afwateringssysteem. Ook worden de trottoirs onder handen genomen. Op de hoeken van de trottoirs zullen de banden verhoogd worden, zodat de voetgangers minder last zullen hebben van fietsers op het voetpad.

Zie onderstaand bericht in Nieuwsblad de Kaap, geschreven door Wilco Willemse.

Op de foto: Wethouder Gerrit Boonzaaijer (links) en projectleider Kees van Zutphen buigen zich over de plannen voor de Koenestraat.

 

Koenestraat eindelijk op de schop

25-02-2019, 06:23 | Van de redactie

AMERONGEN De verkeerssituatie op de Koenestraat is al jarenlang onderwerp van gesprek. Nu gaat er dan eindelijk een start gemaakt worden aan de herinrichting er van. Dit alles om de verkeersstroom te optimaliseren. De werkzaamheden starten op 11 maart en de week er voor, op maandag 4 maart, nodigt de gemeente belangstellenden uit voor een inloopmiddag.

De Koenestraat is een drukke straat in Amerongen. De supermarkt van het dorp ligt aan deze weg en dat brengt de nodige drukte met zich mee. Niet alleen van winkelend publiek, maar ook van de bevoorrading. En ook doorgaand verkeer richting Overberg en Scherpenzeel en vice versa gebruikt deze straat.

Daar komt bij dat de Koenestraat onderaan de Amerongse Berg ligt, een waar walhalla voor wielrenners, toerrijders en moutainbikers, zodat er bij mooi weer ook veel fietsers op de weg zijn. Al die verkeersstromen samen zorgen voor grote drukte en daar is de huidige inrichting niet op berekend.

PARTICIPATIE 
De afgelopen jaren is de gemeente met verschillende inspraakrondes in gesprek geweest met omwonenden, winkeliers en andere belanghebbenden. Verantwoordelijk wethouder is Gerrit Boonzaaijer: ,,Dit project ligt er al een tijdje en heb ik afgelopen jaar overgenomen van de vorige wethouder. Dat er iets moest gebeuren, was duidelijk. En participatie werkt in dit soort projecten prima. Ik denk dat we in samenspraak met de belanghebbenden een mooi plan hebben liggen wat nog voor de zomervakantie afgerond wordt."

SJEZEN
De vraag vanuit omwonenden om een veiliger Koenestraat was helder. Boonzaaijer: ,,Met grote drukte ontstonden onveilige situaties. Zo is er bekend dat fietsers het liefst zo min mogelijk snelheid verliezen als ze 'bergaf' sjezen. Om overig verkeer op de weg te mijden, wordt dan de stoep gebruikt. Wandelaars op die stoep hebben daar veel overlast van. In de nieuwe situatie worden de stoepbanden opgetrokken op de hoeken, waardoor fietsers veel minder makkelijk de stoep op kunnen. Dat moet bijdragen aan een veiliger gevoel van aanwonenden en wandelaars."

VIER-ZES WEKEN 
Het eerst wordt de kruising Jan van Zutphenweg/Holleweg aangepakt, daar waar de Bergweg over gaat in de Koenestraat. Projectleider vanuit de gemeente is Kees van Zutphen: ,,De werkzaamheden daar duren vier tot zes weken, doorgaand verkeer naar Overberg is dan vanuit Amerongen niet mogelijk via de Bergweg. We beginnen daar expres als eerst, zodat de weg weer open kan voor het toeristisch seizoen van start gaat. We kijken nog wel naar de mogelijkheid om voor fietsers een doorgang te maken."

REGENWATERPROOF
Samen met de herinrichting worden ook aanpassingen gedaan voor het project 'Amerongen Regenwaterproof'. Van Zutphen: ,,Tegelijkertijd met de aanleg van nieuwe verkeersplateaus, wordt er een nieuw afwateringssysteem gemaakt. Bij deze kruising komt veel regenwater vanaf de berg Amerongen in en daarom leggen we daar opvangputten en infiltratiebuizen. Dat doen we bij elk kruispunt wat we het komende halfjaar aanpakken."

INFORMATIE 
De gemeente nodigt alle inwoners van Amerongen en Overberg uit voor de inloopmiddag op maandag 4 maart, van 16.00 tot 19.00 in Allemanswaard. Daar zijn de wethouder en projectleider ook aanwezig om tekst en uitleg te geven, samen met de aannemer van het project, Gebr. De Ronde uit Beusichem.